Elektrische cv-ketel staat op punt van doorbreken.

Brabants Dagblad: 19-12-2018 – Kim Spanjers

GOIRLE – Als Goirlenaar Henk Verhagen een woord moet kiezen om 2018 te beschrijven, dan is het wel ‘spannend’. In mei dit jaar presenteerde hij een gasloze ketel voor de centrale verwarming in het Jan van Besouw en sindsdien is hij zo ongeveer fulltime met zijn uitvinding bezig. ,,We zitten echt op een breekpunt nu.”

Geteld heeft hij ze niet, alle reacties, maar nog steeds wordt Verhagen in het dorp aangesproken. Hoe is het met de ketel? Kan ik die al bestellen? De hoeveelheid reacties heeft hem en manager Gijs Verhagen van TI Green – de naam van de ketel – verrast. ,,Je snapt soms niet waar het vandaan komt. Op een gegeven moment kwam een bedrijf uit de Philippijnen bij ons terecht. Of ze 800 exemplaren konden bestellen. Vanuit Duitsland is er interesse, vanuit de industrie”, somt de Goirlenaar op.

Verhagen kreeg Ruud Koornstra op bezoek. Die is namens werkgeversorganisatie VNO NCW energiecommissaris en probeert de energietransitie landelijk te bevorderen. En dat is nog maar een kleine greep uit alle belangstellende reacties. ,,Tijdens de presentatie hier in Goirle was er een delegatie uit Groningen op bezoek, waaronder vertegenwoordigers van de Economic Board Groningen. Die hebben meteen gezegd: wij willen hier graag mee aan de slag. En daar zijn we nu heel ver mee”, aldus Verhagen.

‘Gerecycled kunststof, een must’

Verhagen heeft dit jaar verder niet stilgezeten. Zijn prototype heeft hij verder geperfectioneerd. Een exemplaar dat uiteindelijk bij mensen thuis moeten komen hangen, moet op een zo duurzame manier zijn geproduceerd. Hij is daarvoor nog steeds bezig met testen. ,,Het moet gaan om gerecycled kunststof. Dat is een must wat mij betreft. Verder zo min mogelijk staal.”

Het liefst ziet Verhagen dat de ketel wordt voorzien van energie van zonnecollectoren. Als die collectoren dan meer produceren dan de ketel nodig heeft, dan mag je spreken van nul op de meter. Dat is het uiteindelijke doel. Verhagen heeft nog wel meer ‘eisen’.

Als je in de bodem boort voor warmte, dan verstoor je die

De Goirlenaar is al jaren met zijn uitvinding bezig. Heeft zijn idee voor het eerst voorzichtig getest in 1994 toen hij nog als verwarmingsmonteur en loodgieter aan het werk was. De methode om warmte te genereren is via inductie. Zie het als een inductiekookplaat versus een gasstel. Zijn eerste prototype heeft hij sinds mei weer verder verbeterd. Nu produceert het apparaat bijvoorbeeld geen geluid meer. En de TI Green wordt ingezet bij een proef van woningcorporatie Tiwos in Tilburg in januari. Dit naast een aantal andere systemen. Vanuit de woningbouw is de interesse groot.

‘Te veel regeldingen’

,,Het is heel spannend”, vindt Verhagen. ,,De Economic Board in Groningen bemiddelt voor ons want wij zijn de techneuten. Ik ben nu eigenlijk al te veel tijd kwijt met ‘regeldingen’. De Board helpt bijvoorbeeld met de zoektocht naar een producent van de TI Green. Dat is allemaal dichtbij, we staan echt op een breekpunt nu. We willen het liefst dat de ketel in Groningen wordt geproduceerd. Natuurlijk heb ik een Brabants hart, maar in Groningen is het probleem van gas het meest actueel. Ik verwacht zelf dat ergens halverwege volgend jaar met de productie wordt begonnen. Het is mijn kindje. Het moet er uiteindelijk komen.”