Henk wil met zijn CV ketel de wereld veroveren.

OISTERWIJK/GOIRLE – Een reeks bedrijven richt zich op innovaties van huisverwarming. Zo ook Henk Verhagen uit Goirle. In 1994 al ontwikkelde hij een elektrische cv-ketel. In Oisterwijk wordt de ketel in productie genomen.

Joost Goutziers 06-03-20

 

Hij is 77 en hoeft niet meer te werken, al lang niet meer. Bovendien: twee jaar geleden haperde zijn hart. Reden om het rustig aan te doen? Henk Verhagen piekert er niet over, hij is druk met zijn vinding, een elektrische cv-ketel. Geen CO2-uitstoot, geen stikstof, precies wat de samenleving nodig heeft, zo vindt de Goirlenaar. Op korte termijn is er een pilot met vijf van zijn ketels. De vinding is een van de vele alternatieven voor de traditionele cv-ketel die op de markt komen.

Met zijn vrouw Willy (67) en zijn neef Eric (56) is hij bezig met de inrichting van hun bedrijf TI Green in Oisterwijk. In het pand waar eerder Roy Donders zat (de gouden vloer is verwijderd) zijn ze klaar om hun ketel in productie te nemen. Er is ruimte voor acht werknemers. Rond de zomer gaan tachtig tot honderd ketels per maand de deur uit. De losse onderdelen, halffabricaten, door Verhagen ontworpen, worden geleverd door externe bedrijven uit Midden-Brabant.

ZURE REGEN

Henk Verhagen was dertig jaar installateur en eigenaar van een eigen bedrijf. Ook toen brak hij zijn hersenen over een groene ketel. Zijn eerste ontwerp dateert van 1994. Het was de tijd van zure regen en hij besefte toen al dat verwarming en energiegebruik milieuvriendelijker moest.

Bijna een kwart eeuw later gaat de ketel waarop hij patent heeft in productie. ,,Onze ketel heeft nauwelijks onderhoud nodig”, zegt Henk Verhagen. ,,Er wordt geen gas verbrandt, dus de verhouding gas, lucht kan niet uit balans raken. Onze ketel werkt op inductie, mensen kennen dat systeem van het koken op inductie. Omdat het magnetisch veld verstoord wordt komt er warmte vrij. De energie wordt draadloos overgebracht.”

VEEL KOPER

Een ketel gaat zeker twintig jaar mee, zo zegt CEO Eric Verhagen. ,,De ketel bestaat uit twee units van 55 bij 55. Ze kunnen boven of naast elkaar worden geplaatst. In de ketel is veel koper verwerkt, waardoor het apparaat zwaar is. De kosten van de ketel zijn afhankelijk van het aantal kilowatt dat hij moet leveren, gebaseerd op de grootte van het huis, en zit om en nabij tussen de 5.200 euro voor een studio tot 6.200 euro voor een grote woning.

En de warmtepomp? Dat is toch het alternatief voor een gasketel? Henk Verhagen: ,,Daar zitten haken en ogen aan. Geluidsoverlast. De ketel die wij op de markt brengen heeft als voordeel dat die direct kan worden aangesloten op zonnepanelen.”

RENOVATIE

De Verhagens hebben een CE-keurmerk aangevraagd en informeerden deze week Brabantse woningcorporaties over de ketel. De ondernemers richtten zich onder meer op huizen die gerenoveerd worden en nieuwbouw. Henk Verhagen denkt ondertussen al verder. Hij heeft een plan B. ,,Als deze ketel op de markt is dan richt ik me op de industrie en tuinbouw met ketels van vijftig tot honderd kilowatt.” Een XXL-ketel dus.