Bron: Brabants Dagblad – on-line
Door: Kim Spanjers
Link: Brabants Dagblad

 

Is deze Goirlese uitvinding dé opvolger van de cv-ketel?
VIDEOGOIRLE – De oplossing voor een gasloze cv-ketel ligt mogelijk in Goirle. Henk Verhagen (75) heeft een ketel ontwikkeld die op elektriciteit werkt en niet op gas. ,,Het systeem bestaat al, dat is inductie. Ik heb alleen een hittebron bedacht die door elektriciteit wordt aangestuurd en niet door gas. En het blijkt te werken.”

Of de 75-jarige Goirlenaar nou de oplossing voor heel Nederland heeft gevonden als de gaskraan in Groningen dicht gaat, dat weet Verhagen niet. Hij is er wel van overtuigd dat zijn systeem werkt. En dat het uitgebouwd kan worden om inderdaad in de toekomst alle traditionele cv-ketels te vervangen. ,,Dat kan qua rendement, qua productiekosten van de ketel en het is goedkoper in het gebruik”, garandeert Verhagen. Inmiddels heeft de Goirlese verwarmingsmonteur en loodgieter een patent aangevraagd en gekregen. Dat het patent is afgegeven wil zeggen dat het idee uniek is en dat het juridisch wordt beschermd tegen kopiëren. Het zegt niets over de cv-ketel zelf en of die zelfs maar werkt, maar wel dat die kan werken.
,,Het enige prototype hangt hier in mijn eigen appartement. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt. We hebben gewoon warm water en verwarming via de ketel gekregen. Het rendement is net zo hoog als van een gasketel. Meer referenties heb ik op het moment niet”, zegt Verhagen eerlijk.

Burgemeester Winsum
Op zich is dat niet helemaal waar. De gemeente Goirle ondersteunt het idee door een zaal beschikbaar te stellen in het Jan van Besouw voor de presentatie van de nieuwe vinding. Verhagen laat op 14 mei zien hoe de hittebron, of reactor, werkt en eruit ziet. Daarvoor heeft hij onder meer burgemeester Rinus Michels van de gemeente Winsum uitgenodigd. Zijn gemeente is zwaar getroffen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. The Green TI, zoals Verhagen zijn elektronische cv-ketel heeft genoemd, kan een oplossing zijn. Burgemeester Rinus Michels van de Groningse gemeente Winsum komt op 14 mei met een delegatie naar de presentatie van The Green TI. De burgervader van het door aardbevingen getroffen Winsum hoopt dat Henk Verhagen een oplossing heeft voor een gasloze cv-ketel.

,,Aan de alternatieven van nu kleven nog veel bijwerkingen.”
Nederlanders zouden vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketel meer in hun huis mogen plaatsen. Dat voorstel is kort geleden op tafel gelegd door een brede klimaatcoalitie die bestaat uit vijftien energiebedrijven en milieuorganisaties. Ongeveer tegelijkertijd heeft het kabinet besloten dat na 2030 geen gas meer uit Groningen gehaald mag worden. De alternatieven zijn tot nu toe een hybride systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Misschien komt die laatste optie wel uit Goirle en is dat de elektrische cv-ketel van Verhagen. Michels hoopt van wel. Hij is overigens ook de zwager van de Goirlese uitvinder.

Waarom zou zijn uitvinding niet kunnen werken, legt Verhagen uit. Zie het als een inductiekookplaat versus een gasstel. ,,Op zich is het idee niet heel bijzonder eigenlijk. Het principe is precies hetzelfde als dat van een inductie kookplaat of zelfs een waterkoker. Ik had het idee al in 1994. In die tijd heb ik allerlei proeven gedaan, maar toen dacht ik nog dat je vooral veel massa nodig hebt. In 25 jaar is er veel verbeterd in de techniek dus het kan inmiddels allemaal veel compacter.”

Geen noodzaak
Maar als het idee dan schijnbaar zo eenvoudig is, waarom wordt dat dan in een hobbykelder in Goirle uitgedokterd en niet in het lab van een grote energieleverancier? Naar het antwoord kan Verhagen alleen gissen. ,,Ik denk dat er tot nu toe nog geen noodzaak is geweest om echt van het gas af te stappen. En nog steeds is de overheid bezig met allerlei alternatieven waarbij gas nodig blijft. Ze willen nu het hoog calorisch gas dat geïmporteerd moet worden, ‘ombouwen’ zodat het geschikt is voor de Nederlandse markt. Die belangen zijn nog te groot.”

Verhagen hoopt wel dat zijn uitvinding een kans krijgt. ,,Ik ben nu 75. Ik ga echt geen fabriek inrichten om het apparaat te produceren. Ik ben altijd alleen maar gedreven door de techniek. Ik heb bij Europoort gewerkt voor de raffinaderijen, voor Philips Lab, op Curaçao en ik heb 34 jaar een eigen installatie- en loodgietersbedrijf in Haaren gehad. Het idee is er, ik zou heel gelukkig zijn als een ander bedrijf dat gaat produceren.”

Neem contact op

U kunt ook een mail sturen aan TI-Green.

Start typing and press Enter to search