Bron: Columna Goirles Belang 11-4-2018
Door Jaqueline de Rooij en Wil van der Kruijs.

 

Hup Henk en Leo, lost het op!

Is de wereld nog van de ondergang te redden? Menigmaal in de historie heeft de mensheid, met de angst rond het hart, die vraag gesteld. Want welbeschouwd is onze geschiedenis een hachelijke tocht langs de rand van de afgrond. De lijst der rampen en oorlogen is eindeloos lang. En van de epidemieën niet te vergeten. Het is een godswonder dat de aarde nog bewoond is, veels te veel bewoond zelfs en ook die overbevolking is weer een ramp van formaat. Kortom, de pessimist hoeft nooit lang naar bewijzen te zoeken: het einde der tijden is nabij en dat is al een heel oude boodschap.
Gelukkig is steeds ook de redding nabij. Als de nood het hoogst is, vaak. En die redding wordt meestal door een slimme enkeling bedacht. Neem de geneeskunde en noem bijvoorbeeld de namen van Anthonie van Leeuwenhoek, Louis Pasteur, Wilhelm Röntgen en meneer en mevrouw Curie. Zij waren verantwoordelijk voor medische doorbraken. En zo kun je ook de namen van James Watt (die de stoommachine van Thomas Newwcomen verbeterde), Jamen Hargreaves (de uitvinder van de Spinning Jenny) en Thomas Edison (die de gloeilamp bedacht) en hup, daar heb je de industriële revolutie die de mensheid weer een stuk verder bracht. Ach, ik hoef u niet uit te leggen hoe vooruitgang werkt: kijk naar de Digitale Revolutie die we allemaal zich hebben zien voltrekken. Ik bedoel maar: een enkeling die op hun zolderkamertje of in hun garage prachtige uitvindingen doen, die de wereld weer over een dood punt heen tillen.
Vandaag: de energietransitie. Moet ik het voor u uittekenen? Nee toch? We moeten rap van die olie en dat gas af. We moeten overschakelen nar elektriciteit, opgewekt door de zon of de wind. Hé, we hebben weer dringend uitvinders nodig! En warempel, daar is Henk Verhagen uit Goirle die de TI-GREEN (Transitie door Inductie) heeft bedacht. Een CV-ketel die niet op gas, maar op elektriciteit werkt.
Lang leve Henk! Hiep, hiep, hiep hoera! Inventiviteit die de mensheid weer eens redden zal. En wat aardig dat die inventieve geest in Goirle woont. Laat hij vooral eens gaan praten met Leo van Boxtel, erkend uitvinder te Riel. O ik voorzie een prachtiger reeks uitvindingen als Henk en Loe hun koppen bij elkaar steken.
Is de wereld van de ondergang te redden? Ik denk het wel.
Henk en Leo, doe jullie best!

Voor de poëzie liefhebbers onder u: Willem van der Toorn schreef het gedicht ‘Twee manieren om de wereld te redden’ en de beginregels zijn:
Als de wanhoop in alles zich meedeelt
is elke troost meegenomen.

Ook dat is een gedachte waar we weer even verder mee kunnen

Bron: Columna Goirles Belang 11-4-2018
Door Jaqueline de Rooij en Wil van der Kruijs.

Neem contact op

U kunt ook een mail sturen aan TI-Green.

Start typing and press Enter to search