Solar Energy Ti Green

Change Inc. “Met inductie je huis verwarmen”

Innovatie van eigen bodem: met inductie je huis verwarmen

Door: Teun Schröder, Change Inc. 13 april 2021, 15:00

Het Nederlandse TI-Green introduceert dit jaar een nieuw alternatief op de cv-ketel en warmtepomp: de CVi, verwarming door inductie. Het apparaat is volledig elektrisch en maakt gebruik van elektromagnetische techniek. Door de snelheid waarmee inductie de kernvloeistof verwarmt is het rendement bijna 95 procent en daarmee veel zuiniger dan elektrische verwarming.

De CV-inductie kan ook gebruikt worden in combinatie met zonnepanelen.

Het idee om inductie toe te passen in de verwarming van huizen werd dertig jaar geleden bedacht door de nu 78-jarige Henk Verhagen, vertelt zijn neef Eric Verhagen in een digitaal interview. “Maar omdat aardgas altijd voorhanden was in Nederland en de prijs laag, werd het idee destijds in de koelkast gelegd. Nu een aantal jaar geleden is besloten om woningen van het gas af te halen, werd de innovatie ineens weer relevant. Vanuit die gedachte hebben we het idee vier jaar geleden van de plank gehaald.”

Gepatenteerde inductie

Inmiddels heeft het in Oisterwijk gevestigde TI-Green de techniek laten pattenteren, waarmee werd bevestigd dat het de eerste partij is die met inductieverwarming voor huizen werkt. Na vier jaar van doorontwikkeling worden de eerste units dit jaar op de markt gezet, nadat aan alle veiligheidseisen en CE-keuringen is voldaan. “We hebben het de laatste jaren bewust een beetje stilgehouden, omdat we zeker wilde weten dat het systeem werkt”, zegt Verhagen nuchter. “We zijn een startende onderneming met vijf mensen, maar hebben nu al een lange lijst van offertes en geïnteresseerde architecten.”

Aansluiten op bestaande leidingen

TI-Green richt zich in de eerste plaats op woningenbouwverenigingen die huizen willen renoveren en cv-ketels vervangen. De verwachting is dat dit alleen al om zo’n 300.000 renovaties per jaar gaat. “De units kunnen op dezelfde plek geplaatst worden als de cv-ketel”, vertelt Verhagen “Verder kan het systeem gewoon worden aangesloten op het bestaande leidingennetwerk. We leveren de unit in drie uitvoeringen variërend in wattage voor appartementen, midden- en hoekwoningen en vrijstaande huizen.”

Recyclebare onderdelen

De CVi wordt in Nederland geassembleerd en bestaat zoveel mogelijk uit recyclebare materialen. Als de unit wordt gebruikt in combinatie met zonnepanelen (ten behoeve van energieterugwinning), is de CVi in aanschaf en gebruik concurrerend aan de warmtepomp, zegt Verhagen. “En bij goed geïsoleerde appartementen gaan we voor wat betreft gebruik zelfs richting de gasprijs.”

Op het moment voert TI-Green de laatste pilots uit en is de unit onder andere op de Hanzehogeschool in Groningen getest. Later dit jaar worden de eerste CVi units commercieel op de markt gebracht.