TI Green Beeld Header Small 3

Inductie, mogelijk een oplossing, denkt Leystromen

RIJEN – Je woning verwarmen met inductie in plaats van met gas. Leystromen uit Rijen begint als eerste woningcorporatie in Nederland een proefproject. ,,We zien dit als een kansrijke manier om gasloos te gaan bouwen”, zegt projectmanager Fatoş Özer. Metingen moeten uitwijzen of de cijfertjes kloppen.

Woningen in Nederland moeten in 2050 van het gas af zijn. Overal breken slimmeriken zich het hoofd over oplossingen als (elektrische) warmtepompen, infrarood, stadsverwarming. Woningcorporatie Leystromen uit Rijen met een 10.000 woningen in Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk test nu inductieverwarming.

Experimenteren

Bestuurder Marie-Thérèse Dubbeldam van Leystromen vindt testen belangrijk. ,,Door nu al te experimenteren leren we wat wel én niet werkt, wat de kosten zijn en wat prettig is voor onze klanten.” Betaalbare huren en comfort zijn daarbij van groot belang.

Inductie is bekend van de kookplaat in de keuken. Het is zuinig en er komt geen CO2 vrij. Eigenlijk werkt het systeem van TI Green uit Oisterwijk ook zo. In enkele seconden wordt met behulp van elektriciteit warmte opgewekt. Die wordt doorgegeven aan het verwarmingssysteem of aan water in huis.

De cv-ketel wordt één-op-één vervangen door de elektrische inductieunit, de CVi.

Projectmanager Fatoş Özer laat zien hoe de installatie in de woning aan de Alice Nahonstraat op de zolder is aangebracht. ,,Het is een simpele aanpassing. De cv-ketel wordt één-op-één vervangen door de elektrische inductieunit, de CVi. De meterkast moet wat verzwaard worden. Dat is het wel.” Gunstig is dat onderhoud een keer per vier jaar genoeg is omdat er behalve de pomp geen bewegende delen zijn.

Herkenbaarheid

De bediening gaat via een thermostaatkastje in de woonkamer. ,,Herkenbaarheid is belangrijk voor huurders. Je hoeft eigenlijk niets uit te leggen.” Behalve de prijs, volgens TL Green 6400 tot 6900 euro, is een nadeel dat stroomverbruik fors toeneemt. Dat kan met negen zonnepanelen worden opgevangen.

De slimmerik achter de uitvinding, met een patent voor Europa, is de inmiddels 78-jarige Henk Verhagen. ,,In 1995 was mijn oom al bezig met verwarmen via inductie”, zegt zijn neef Eric Verhagen die de leiding heeft van het bedrijf. ,,Destijds was het gas te goedkoop, dus ging het in de la”, vertelt hij. Zes jaar geleden begon zijn oom weer met door ontwikkelen.

Nieuws Voorbeeld

Dankzij corona was er veel tijd, kreeg de werking vleugels en de nodige stempels. In de unit, voorlopig drie sterkten afhankelijk van de grootte van de woning, zit een paar liter kernvloeistof die via inductie in enkele seconden tot maximaal 85 graden wordt verhit. Die warmte wordt via een wisselaar op radiatoren of vloerverwarming overgebracht.

Metingen

,,Elk systeem heeft zijn voor en nadelen”, meent Özer. Om dat in kaart te brengen werken corporatie en TI Green samen met het bedrijf DLE, dat metingen doet rond het aardgasvrij maken van woningen. Op de zolder zijn tal van metertjes aangebracht. Leystromen gaat op zoek naar een huurder die affiniteit heeft met duurzaamheid. ,,Het is ook een demonstratiewoning en we komen wel eens langs voor controles.”

Fatoş Özer is positief maar zegt nog niet dat CVi dé oplossing is. ,,Dat gaan we eerst meten. We willen weten hoe de huurder het ervaart. Dan kunnen we het vergelijken met andere pilots als infraroodverwarming.” Ze verwacht dat in het najaar daarover meer duidelijkheid bestaat.

Link naar het artikel:
https://www.bndestem.nl/oosterhout/inductie-mogelijk-een-oplossing-bij-de-overstap-naar-gasloze-woningen-denkt-leystromen~ae2cfbcc/