Verwarmen Met Inductie Ti Green

Verwarmen met inductie, hoe werkt dat?

Nederland moet van het gas los, dat weten we nu wel. Maar welke keuzes heeft de consument? Warmtepomp, elektrisch verwarmen, infrarood en sinds kort ook inductie. Warmte365 sprak met Eric Verhagen, CEO en mede-eigenaar van TI Green en vol grote plannen.

In 2018 is het bedrijf begonnen met het doorontwikkelen van inductietechniek die kan worden toegepast voor het verwarmen van huizen en bedrijven. In 2019 verwierven ze ook patent en heeft de CV-inductie (CVi) werkelijk vorm gekregen. Na te hebben voldaan aan alle registraties en veiligheidsnormen zijn in 2021 de eerste units op de markt gezet. Ze zijn momenteel leverbaar in drie uitvoeringen.  

Hoe werkt verwarmen met inductie?
Even terug naar de natuurkundeles, want hoe werkt het eigenlijk? Net als bij de inductiekookplaat wordt er gebruik gemaakt van een elektrisch-opgewekt magnetisch veld. Zolang je de inductieplaat leeg aanzet voel je niks, maar zodra je er een pan op zet wordt het magnetische veld ‘verstoord’ en ontstaat er warmte. De warmte bij CVi wordt gebruikt om een koperen leiding te verwarmen. Zo wordt het water dat door de leidingen stroomt tot 85 graden Celsius verwarmd door middel van de inductietechniek. Zo simpel is het dus gewoon.

Inductie onderscheidt zich doordat energie die door de inductie-unit loopt direct wordt omgezet in bruikbare warmte (thermische energie). Hierdoor heeft de kernvloeistof een zeer korte opwarmtijd en kun je binnen enkele seconden gebruikmaken van de verwarming en warm tapwater en dat alles  met een zeer hoog rendement. De CVi levert CW5 comfort en is een systeemverwarming.

Geen modulatie dus direct op vol vermogen bruikbare warmte
Inductie is honderd procent elektrisch, maar het gedrag van inductie is niet vergelijkbaar met een elektrische boiler of elektrische verwarming. Dat komt omdat inductie geen modulatie kent. De bruikbare omzetting van elektrische- naar thermische energie gebeurt per direct en op vol vermogen. Geen oploop in temperatuur, maar direct bruikbare warmte. 

Door de snelheid waarmee dit natuurkundige principe werkt is de inductie zuiniger dan een elektrische verwarming met een vergelijkbaar rendement. Tevens is inductie gewoon sneller. De meeste energie gaat zitten in het verwarmen van water en zeker in grote buffers kost dit tijd en het is relatief duur. Bij de CVi is geen bufferinstallatie nodig waardoor er geen vermogen gaat zitten in het warmhouden van 100 tot 500 liter water. 

Het systeem is geschikt voor elke renovatie
Momenteel levert het bedrijf zes, negen en twaalf kilowatt-systemen aan appartementen, rijtjeshuizen, twee-onder-een-kappers, vrijstaande woningen en kleine industriële projecten en kantoorpanden. Maar de wens is groter te gaan en daarom zijn ze bezig met een vijftien en vijftig kilowatt-systeem en die laatste is zeer geschikt voor de industrie.

Verhagen: “Het systeem heeft vele voordelen, een daarvan is dat hij nog geen 22 decibel aan geluid produceert, dat is hetzelfde als fluisteren in de bioscoop. De unit is iets kleiner dan de huidige cv-ketel. Er is een hoogte nodig van een meter tachtig, een breedte van zestig centimeter en een diepte van veertig centimeter. Er is geen bufferinstallatie en geen buiten-unit nodig en je hoeft de radiatoren of vloerverwarming niet te vervangen. Het systeem levert een kerntemperatuur van 65 graden Celsius.”

Het bijplaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren wordt aangeraden
Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Zijn er nog nadelen? Verhagen: “Het enige wat het systeem vraagt is drie fase krachtstroom op de plek van de installatie. Dat is eigenlijk de enige beperking. Er is ook geen ventilatie nodig in de ruimte waar hij hangt. Het bijplaatsen van zonnepanelen wordt wel aangeraden.”

Een ander duidelijk voordeel is de aanschafprijs, die ligt voor de particulier bruto tussen de 6.500 en 7.500 euro. Verhagen: “We zijn bezig om hem subsidiegeschikt te krijgen. We hebben inmiddels een KIWA-rapport opgemaakt waarmee we kunnen aantonen dat we qua rendement boven de honderd procent zitten. We denken dit over een half jaar voor elkaar te hebben.”

Levensduur tussen de twintig en vijfentwintig jaar
Hij vervolgt: “Wij leveren momenteel via de technische groothandels als de Technische Unie, van Walraven en Wasco, zij leiden de installateurs ook op. De installateur die ons product installeert is enthousiast over de eenvoudigheid in techniek en de snelheid in installatie (tussen de vier en zes uur). Verder is er bijna geen onderhoud nodig. Inductie is een natuurkundig principe dat draadloos en contactloos warmte afgeeft. Het enige wat kan slijten zijn de pompen, warmtewisselaars en driewegkleppen en dat zijn standaard vervangingsonderdelen. De levensduur van het apparaat is berekend en valt tussen de twintig en vijfentwintig jaar.”

Verhagen: “Wij produceren in Tilburg en zijn wereldwijd het enige bedrijf wat hiermee bezig is. Na Nederland zijn onze ambities groot.”

Bron: www.warmte365.nl