Freedom Solar Ti Green

Elektrische combiketel op inductie als 1-op-1 ketelvervanger

Al decennia geleden ontwikkelde Henk Verhagen een verwarmingssysteem op basis van inductie, de zogeheten CVi. Het systeem werkte, maar kon toen onmogelijk concurreren met aardgas. De ijskast in dus. Maar nu heeft de elektrische ketelvervanger van Verhagen weer de aandacht. Ondanks de COP van 1.

Verhagen was in de jaren negentig al op zoek naar een manier om van al die rokende schoorstenen af te komen. Hij zag potentie in inductie. Dat werd in de zware industrie al gebruikt om buizen uit te gloeien en lagersonderdelen op te warmen en te krimpen. Het resultaat was een veelbelovend model, maar Verhagen was zijn tijd iets te ver vooruit.  Aardgas was immers nog de onbetwiste energiebron voor verwarming.

Verwarmen via inductie

Tegenwoordig is dat een ander verhaal. Verhagen besloot dan ook om, samen met twee partners, een start-up op te richten (genaamd TI Green) en zijn ontwerp om te toveren tot een prototype. Het resultaat: de CVi-unit, dat voor ‘Centraal Verwarmen via inductie’ staat. In de afgelopen drie jaar gingen de ontwikkelingen snel. Inmiddels is de innovatie gepatenteerd en CE-gekeurd. Hij wordt getest op verschillende locaties en er staan  honderden geïnteresseerden op de wachtlijst.

Vervanger van ketel op aardgas

De CVi is een elektrische combiketel op basis van inductie. Hij is in staat om de centrale verwarming op te warmen tot 75 graden Celsius. Daarmee kan hij de traditionele gasketel 1-op-1 vervangen. “Alleen voor hele oude radiatoren, die tot 85 graden moeten worden verwarmd, is hij niet geschikt. Maar dat komt eigenlijk zelden voor in Nederland”, zegt Verhagen. “De CVi-unit is daarmee uitermate geschikt voor de vervangingsmarkt. Het stelt je in staat om de verwarmingsinstallatie van woningen zonder al te grote ingrepen te verduurzamen.”

Verhagen verwacht dan ook dat de ketel in veel situaties toepasbaar zal zijn: “In principe past hij in alle woningen. Hij voldoet aan alle eisen en waardes die gelden voor verwarming in de gebouwde omgeving.”

Elektrische combiketel

De CV-unit is modulair opgebouwd. In de onderkast bevind zich de inductie-unit, die de kernvloeistof door middel van inductietechniek (magnetisch veld) op een vaste temperatuur houdt. In het bovenste deel van de unit is de hydrauliek en elektronische sturing ondergebracht, die er met behulp van een warmtewisselaar voor zorgen dat de temperatuur wordt overgedragen aan de verwarming van het huis.

De CVi/6 (6 kW) is geschikt voor een appartement of standaard tussenwoning, met hoge- en lage-temperatuurverwarming. Warmtapwater wordt door de accumulator voorverwarmd tot 45 °C waardoor het energieverbruik bij het aanmaken van warmwater van 55 tot 60 °C, laag blijft en er voldoende warmwater is. De inductieketel kan worden gecombineerd met een zonnecollector, dan vervalt de accumulator en wordt een buffervat geplaatst voor warm water.

Warmte en warm tapwater

De eerste exemplaren van de CVi-unit zijn nu al leverbaar en zijn in vier varianten beschikbaar: 6, 9, 12 en (later dit jaar) 15 kilowatt. De versies van 6 en 9 kilowatt zijn in staat om een gemiddelde tussenwoning van warmte en warm tapwater te voorzien. De CVi-unit van 12 of 15 kilowatt kan in de warmtevraag van een hoekhuis of vrijstaande woning voorzien.

Efficiëntie CVi meer dan 94%

TI-Green liet de elektrische combiketel eerder al testen bij de Hanze Hogeschool van Groningen. De hogeschool beschikt over een zogeheten heat house, waar alle binnen- en buitentemperaturen kunnen worden nagebootst. De tests toonde aan dat de CVi-unit een gemiddeld rendement van 94,3 procent behaalt, met uitschieters tot 96,4 procent. Met andere woorden: de unit heeft een COP-waarde van 1, maar daarbij wordt nagenoeg alle gebruikte elektriciteit benut voor warmteproductie.

Energieverliezen

Dat is een groot verschil met andere elektrische cv-ketels, stelt Verhagen: “Die behalen een rendement van 60 tot 80 procent. Dergelijke ketels maken namelijk gebruik van een dompelaar, waardoor er veel energieverliezen optreden. Ons systeem heeft daar geen last van, omdat het gebruik maakt van inductie om water te verwarmen. Onze innovatie is eigenlijk ook geen elektrische ketel, hij zet de gebruikte elektriciteit namelijk om in iets anders. Wie kookt op een inductiekookplaat, kookt eigenlijk ook niet op elektriciteit.”

Goedkoper dan een warmtepomp

De prijs van de CVi-unit zal tussen de 6.500 en 7.500 euro liggen, met een garantietijd van 10 jaar en een verwachte levensduur van ten minste 20 jaar. Een behoorlijke investering, zegt Verhagen, maar daar staan verschillende voordelen tegenover. Er zijn in het overgrote deel van de gevallen bijvoorbeeld geen aanpassingen aan de woning of het warmteafgiftesysteem vereist, wat bij warmtepompsystemen vaak wel het geval is in de vervangingsmarkt. Daarnaast is er nauwelijks onderhoud nodig, stelt Verhagen, want een inductiesysteem heeft geen bewegende onderdelen. “Alleen bij het hydraulische systeem moet je slijtage van pompen en kleppen in de gaten houden”, zegt hij. “Bijkomend voordeel: de CVi-unit is een modulair systeem. Als het hydraulische systeem aan vervanging toe is, kan het elektrische gedeelte daarom blijven hangen.”

Financiële voordelen

Door bovenstaande voordelen ligt de initiële investering fors lager dan bij een warmtepompsysteem. “Waar je 12.000 tot 25.000 euro kwijt bent voor een warmtepompsysteem, inclusief eventuele aanpassingen aan de woningen en andere bijkomstigheden, kan je bij onze ketel met iets meer dan 6.000 euro al klaar zijn.”

Hogere gebruikskosten

Daar staan echter wel hogere gebruikskosten tegenover. “Het liefst wil je natuurlijk in de buurt komen van de gebruikskosten voor aardgas, maar met alleen de CVi-unit lukt dat niet”, stelt Verhagen. “We hebben berekend dat er acht à negen zonnepanelen op het dak nodig zijn om wel tot vergelijkbare gebruikskosten te komen. We hebben daarom een samenwerking opgezet met een landelijk opererende pv-leverancier, zodat we een totaalpakket kunnen aanbieden.”

Gebruikskosten CVi

“Wanneer je de CVi-unit plaatst in een gemiddeld huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 1.250 m3 en elektraverbruik van 2.800 kWh, dan vraagt de CVi-ketel ongeveer 9.350 kWh op jaarbasis.” Dat is een fors verbruik. Bovendien is een driefasen-aansluiting noodzakelijk. Momenteel wordt de CVi-unit uitvoerig getest en gemonitord bij verschillende woningcorporaties en instanties. Volgens Verhagen stromen de aanvragen binnen: “We krijgen bijvoorbeeld veel aanvragen voor appartementencomplexen en VvE’s. Veel eigenaren daarvan zien een warmtepompsysteem niet zitten of kunnen deze niet plaatsen. Dan is dit een alternatief. Maar ook voor de verduurzaming van bedrijfsverzamelgebouwen krijgen we veel aanvragen. ”

Assemblagelocatie

Er staan honderden mensen op de wachtlijst. Verhagen: “Bij hen willen we binnen het jaar nog een CVi-unit afleveren. We groeien daardoor al uit de fabriek waar we nu zitten en zijn hard op zoek naar een andere, grotere assemblagelocatie. Iedereen is op zoek naar een alternatief die de cv-ketel 1-op-1 kan vervangen.”